Wikileaks en risiko for magthavere

Wikileaks en risiko for magthavere

92.000 dokumenter lækket fra krigen i Afghanistan og lagt ud på wikileaks, her er der tale om et website som har specialiseret sig i at udgive hemmeligt og følsomt stof til almenheden.

Wikileaks menes at have sammenlagt 1,2 millioner følsomme dokumenter i deres varetægt, inden for forskellige områder og lande, f.eks. materiale fra kinesiske systemkritikere mv.

Wikileaks team består af fem personer, som arbejder med websitet, dertil er der knyttet hundredvis af mennesker, der arbejdede lejlighedsvis med opgaver for wikileaks.

Wikileaks er grundlagt af Julian Assange.

Wikileaks arbejder med lækager og anonyme budbringere af følsomt materiale, hvor de sikrer at de personer der leverer materialet forbliver anonyme overfor myndigheder etc.

Wikileak er blevet en del af det sociale netværk. Når der findes åbne standarder som Internettet, er det let via  blogs, sociale medier og Twitter, at sprede budskaber på rekordtid, selvom et websted vil kunne blive lukket ned ved en evt. dommerkendelse, vil dokumenterne ikke være usynlige, de vil under en eller anden form allerede være kopieret igen og ingen, over det meste af verden.

Uden at forholde sig til det aktuelle indhold, men mere i selve det sociale netværk og dets muligheder for at få materiale offentliggjort, må man konstatere, at det bliver sværere for magthavere at feje noget ind under gulvtæppet, dette i takt med de moderne distributionssystemer af nyhedsstrømme bliver hurtigere og hurtigere til at bringe budskaberne Verden rundt.

Tilmelding nyheder