Menu Luk

Værdikæden i online markedsføring kan give nye kunder

Forbrugerne har ændret adfærd som følge af finanskrisen, tidligere var der frit valg på alle hylder, overforbruget florerede i takt med stigende indtjening, øget friværdi i ejendomme og generel let mulighed for låntagning til alle former for forbrug.

I dag ser forbrugeren efter værdier, dette frem for egentligt impulskøb, forbrugeren overvejer tingene meget mere, siger som udgangspunkt ”er det noget der giver mig værdi” hvis ikke, skal der gode argumenter til for at købe produktet.

Den tidligere form for trendsætning er ikke så målbar som tidligere, snobeffekten er aftagende, til fordel for et forbrugsmønster der tager udgangspunkt i mere funktionelle varegrupper og produkter, produkter der svarer til den økonomi, der er til rådighed i de enkelte familier.

Hvorfor skifte mobiltelefoner hver gang der kommer en ny model? Dette var mere normen end undtagelsen tidligere, nu kan den gamle telefon køre lidt længere, det skyldes, at det gruppepres, direkte eller indirekte, og som finder sted i skolesystemet, på arbejdspladsen og i vennekredsen, her står de andre personer i samme situation, de ser også kollegaer blive fyret fra jobbet, hører og at krisen kradser på mange arbejdspladser, hvilket betyder der generelt sættes ned for det forbrug der ikke er nødvendigt, og hvor det tidligere overforbrug kun foregik for at være med på moden og sidste nye trend, det var begrundelsen for det blev købt.

I dag skal man i sin online markedsføring være mere målrettet på service, der kan være tale om en service der strækker sig over en periode der ligger før købet finder sted, her skal leverandør og kunderelationer modnes, troværdigheden styrkes til leverandøren. Man skal huske en glad og tilfreds kunde hjælper med det næste salg, ligeledes vil en utilfreds kunde kunne forhindre salg, hvis de vidt og bredt kommer med deres frustrationer. Så god service giver glade kunder, før, under og efter handelen har fundet sted.

Vi servicerer bla. en del rejsebureauer og her kan man i dag ved webanalyse tydeligt se et anderledes mønster i den måde folk køber ind på. Tidligere bestilte folk bare en rejse, her og nu, i dag kan man spore den sammen kunde igennem en længere periode inden der købes ind (de lusker rundt)– det ser med markedsføringsbriller sådan ud.:

En bruger kommer ind på rejsebureauets hjemmeside, surfer rundt enten specifikt eller efter tilbud på specielrejser etc., derefter forsvinder brugeren igen, der kommer efterfølgende forespørgsler fra andre brugere på samme rejsetyper og rejsemål (sikkert venner og rejsekammerater som skal med på rejsen), brugeren kommer tilbage igen og ser på rejser, prøver nu at få overblik over hvilke periode der er billigst, der ændres afgang, hjemkomst osv., og pist væk er brugeren, efter en periode dage / uger kommer samme bruger tilbage, nu meget målrettet og bestiller en rejse, måske til en gruppe og betaler den samtidig.

Det betyder jo i praksis, at man ikke umiddelbart kan bruge standard målinger til at beregne konverteringer på annoncering og online markedsføring, her skal man længere ned og se på tilbagevendende besøg og kæde disse sammen, således de danner et overblik og et forbrugsmønster der kan få tilrettelagt markedsføringen, så den passer til den måde brugerne anvender websitet på. Det kunne i dette tilfælde være, at f.eks. tilrettelægge markedsføringsstrategien med elementer af services som brugeren kunne bruge i sin argumentation overfor rejsefæller, der kunne være tale om beskrivelser, tilbud og services på destinationen, jo mere faktuelt og service orienteret informationerne er, jo bedre rustet er den person der skal bringe budskabet videre. Dette vil så bevirke, at disse forespørgsler fører til konkret salg.

Folk i dag bliver mere og mere krævende, de vil have oplevelser i alle henseender, ved som virksomhed at være opmærksom på dette, kan man udnytte denne viden til salg og mersalg.

Alle mulige markedsførings virksomheder skriger op, om at det er let at skabe yderligere salg, ( sorte købs knapper, grønne købs knapper, røde køb nu knapper mv.) hvilket desværre ikke altid er muligt, det afhænger i høj grad af produktets popularitet, trend, image og pris – selv store mærkevare producenter har mærket på omsætningen af forbrugerne har trådt på bremsen. Se f.eks. Mercedes Benz som har sænket priserne på deres biler, hvad mon grunden er til dette? Er det fordi der allerede sælges så mange biler, at man gerne vil sælge lidt ekstra? Eller skyldes det at salget er gået mere eller mindre i stå? Og man håber med en drastisk nedsætning af prisen at kunne få del i det bilsalg, der trods krisen stadig finder sted.

Det gælder om at kæde værdier og produkter sammen i denne tid, værdikæden for forbrugerne hedder i dag miljø, genbrug og bæredygtighed, dette kombineret med en prissætning som svarer til forbrugerens indtægtsgrundlag og økonomiske formåen.

Posted in Markedsføring