Moral og dobbeltmoral

Moral begrebet under anklage

I forbindelse med episoden omkring AidOnline, rejser der sig umiddelbart nogle spørgsmål om moral og dobbeltmoral.
Det debatten er kørt på er det er umoralske i et firma og nogle nødhjælpsorganisationer, skulle score profit på andres bekostning.

Dette synspunkt er jeg som udgangspunkt 100% enig i.

Men når nu dette er sagt, tænker jeg på at moralbegreber er en underlig størrelse, nogle gange er ting ok, hvis det giver vedkommende noget, så kan begreberne gradbøjes i forhold til moralbegreber.

Jeg tænker på for ca. 5 – 9 år siden havde enhver familie med respekt for sig selv en parabolantenne, og så fjernsyn via de nye muligheder satellitmodtageren gav, nu kunne man se, sport, film, voksenfilm, BBC, CNN og en masse andre betalingskanaler hjemme i stuen fra Viasat og Canal digital.

Hvordan var moralen der?

I de fleste hjem stak der et printkort med en eller to IC kredse ud af det slot på parabolmodtageren, hvor betalingskortet skulle sættes ind, disse printkort blev forfinet først med et hvidt chipkort, og senere Guldkort med chip  mv. i takt med der skulle være mere og mere hukommelse på disse datakort.

Hvordan var det med folks moral her?

Det var en nationalsport at se alle disse kanaler uden, at betale så meget som 25øre for det.
Når koderne blev skiftet gik der ikke mange timer før der var beregnet nye koder hos de forskellige pirater på nettet, og disse kunne så uploades i de små hjem via Internettet, for derefter at kunne brænde sit parabolkort, så der ikke blev gået glip af for meget af udsendelsen, eller sportsbegivenheden der var på skærmen.
I takt med udviklingen kunne de nye koder programmeres inden de blev aktuelle, så kunne der kodes et ekstra sæt kort, som kunne skiftes midt i udsendelsen så der ikke blev indlagt en utilsigtet pause.

 Hvordan var folks moral?

Det må ud fra omfanget og brugen af disse tjenester, der fremstillede og hackede koderne, sige der var tale om forretning på mange planer, her var tale om annonceindtægter fra bannerreklamer på hackernes sider ( Før Google Adwords blev født) – Der var tale om indtjening til disse virksomheder på bekostning af TV selskaberne, som ikke kunne sælge sine egne parabolkort, da piratkort, brænder og koder var salgsvarer på disse sites. Og den enkelte fjernsynsseer kunne heller ikke se noget galt i at bruge disse kort i sin parabolmodtager.
Uden at sætte tal på vil jeg tro der var tale om meget store befolkningsgrupper, som så TV på denne måde uden at betale for det, og det dækkede over alle lag i samfundet – og moralen sagde det er ok, at stjæle fra Viasat og Canal digital, uden så meget som at blinke.
Det var endda samtaleemner på arbejdspladser, hvor der blev talt, og udvekslet erfaringer når kort skulle opdateres.

Husker der på et tidspunkt lå en logfil fremme på nettet hos en af piraterne, hvor folketingets ipadresse og data fremgik af logstrengen, hvor piratsoftware blev downloaded til en computer på borgen.

Dette misbrug stoppede først da der blev grebet ind med lovgivning på området, og det derved betød, at der kunne udskrives store bøder i forbindelse med piratkort, dette kombineret med en bedre teknik til beskyttelse af software stoppede denne piratbranche.
Jeg ved godt der i den åbne debat om AidOnline tales om at det ikke er brugerne, der er de rigtige skurke, men selskabet bag softwaren der tjener på dette.

En analog til dette kunne så være, at sammenligner vi med piratkortene, var der personer bag disse softwaresider der tjente på reklamer på deres site, salg af kort, brændere mv.
Der var store elektronikkæder, der raskvæk solgte brændere og parabolkort som bolsjer til sine kunder uden at ryste på hånden, de fortalte folk, hvor de kunne hente software til deres elektroniske brændere og kort.
Da der blev talt om kommende lovgivning hed det så, at disse brændere og kort nu var til nøglekort til folks låse i hjemmet.
Hvor mange folk har låse med elektroniske nøglekort i hjemmet?
Men her er igen et moral dilemma, som først stopper når der egentligt finder lovgivning sted.

Moralbegrebet er desværre ikke bedre end man selv gør det til

Det viser virkelighedens verden gang på gang.

Tilmelding nyheder