Egen Webserver med Debian et stabilt Linux system

Egen Debian webserver

Det er ikke så svært at have sin egen webserver som mange går rundt og tror, er hænderne skruet rigtigt på, og kan der afsættes lidt tid til at prøve sig frem, er der flere muligheder for at opsætte sin egen webserver.

Hvis man i dag skal vælge software til sin server, er der mange forskellige muligheder for at få et gratis styresystem der fungerer godt og samtidig er stabilt.

Der findes forskellige udgaver af Linux styresystemet, forskellen på de forskellige Linux systemer ligger i den måde man kommunikerer med det bagvedliggende system, kommandoer, interface etc. disse forskellige varianter kaldes distributioner. Hvilken Distro man bør vælge, er et spørgsmål om religion og hvad systemet skal bruges til.

Jeg vil nævne Debian i dette indlæg, denne distribution er en god og forholdsvis nem version at sætte op, der skal arbejdes med lidt tekstkommandoer for at få systemet til at køre, der er dog mulighed for at sætte et Windows lignende system op, så systemet kan køres som en Windows maskine variant, men det er bedst hvis man kender nogle af de grundlæggende kommandoer, gamle DOS folk, og folk der har arbejdet med en kommando-promt kommer hurtigt i gang med opsætning etc. af en Debian distribution.

Debian er et frit styresystem under GNU projektet, dvs. gratis software, distributionen hedder Debian GNU/Linux.

Til Debian systemet er der mere end 25.000 programpakker, disse programmer er nemme at installere, når man har sat sig ind i kommandostrukturen på styresystemet.

Hvis der er behov for at installere et program, finder man dette og installerer det med standard apt-get rutinen, en genial måde at installere programmer på, hurtig og effektiv, der via netværket søger efter de pakker man gerne vil bruge på de filspejle, hvor filerne ligger, man behøver således ikke at have styresystemet på CDrom eller DVD, men kan hente lige det program man står og mangler til en opgave eller opsætning af maskinen.

Debian Linux og stabilitet

Vi har haft en server, der har kørt uden stop i 7 år ( Loggen viste 2612 dage siden sidste start) på en Debian distro, serveren blev kun lukket ned fordi der skulle opgraderes hardware og harddiske skulle udskiftes af sikkerhedshensyn. Mail og andre funktioner har kørt upåklageligt uden driftsstop af nogen art på den pågældende server.

Hvis du blot vil installere Debian, har du følgende muligheder:

Hent en lille aftryksfil, skriv den til cd/dvd/usb-disk/diskette og installér over internettet.

Det lille »netinst«-aftryk kan hentes hurtigt. Disse gør det muligt for dig kun at hente de Debian-pakker, som du specifikt ønsker, men kræver en internetforbindelse på den maskine, som der installeres på.

Disse aftryk kan hentes på http://www.debian.org/distrib/netinst  – Husk det er en Isofil når du skal gemme den på en CD rom efterfølgende, det er ikke nok bare at kopiere data over på CDén. Hvis er er tale om en almindelig PC eller server skal du vælge Intel x86 af distributionen, de fås til alle mulige og forskellige maskiner.

Hent større cd-/dvd-aftryksfiler, skriv og installér kun ved hjælp af det medium.

Cd-/dvd-aftryk kan hentes ved hjælp af HTTP/FTP, BitTorrent eller Jigdo.

De større cd- og dvd-aftryk indeholder flere pakker, hvilket gør det nemmere at installere på maskiner uden en internetforbindelse. Men hvis du henter et komplet sæt af cd’er eller dvd’er, vil du få mange pakker, som du rent faktisk ikke har brug for.

Det kan varmt anbefales at læse mere om dette gode Linux system, systemet er klippe stabilt og kan nemt anvendes på din webserver.

Tilmelding nyheder