Cloud computing

Cloud computing

Cloud computing er oppe i tiden, der er tale om at virksomheden anvender software, som det udtrykkes i skyen. Den software der anvendes ligger uden for virksomhedens firewall, der er tale om betaling i form af licenser i forhold til brugere af systemet, og hvor udbyderen står for vedligeholdelse af serverpark og softwareopdateringer etc.

Fordelen på serversiden er, at kunden ikke selv skal vedligeholde sine servere, software opdateringer og lign. men kan koncentrere sig om sin kerneforretning, derved kan der spares på IT afdelingen og det personale der ellers er nødvendigt for opretholdelse af virksomhedens drift.

Kunder har adgang via Internettet til sine data 24 timer i døgnet, der er ikke begrænsninger hvor adgangen til skyen foregår fra, det kræver bare en Internetforbindelse, hvilket betyder der nemt kan etableres hjemmearbejdspladser, flytning imellem forskellige lokationer i virksomheden og afdelinger etc.

Båndbredde og netværksudvidelser, dette behøver man ikke spekulere på når der tales om udflytning til skyen Cloud computing, her vil disse ting kunne skaleres op uden nogen problemer, ved f.eks. at udvide med flere brugere i takt med behovet stiger.

Prisen for software applikationer er tit beregnet pr. bruger, noget software er endvidere gratis.

Ulemperne ved Cloud computing er, at virksomhedens nøgledata mv. flyttes ud til en sky, der er ikke mere fysisk kontrol over data, disse data ligger nu i store datacentre, hvis der opstår problemer og gamle versioner etc. skal genskabes er man typisk afhængig af eksterne supportere, hvor hurtigt virker deres ticket system, kontra den traditionelle IT afdeling?

Mange vil opleve problemer her, med dårlig support og manglende kundeservice i disse situationer.

Cloud computing standard.

Cloud computing, her er der ingen egentlig standard, der er tale om forskellige aktører med mange forskellige produkter, hvordan arbejder disse applikationer så sammen i praksis?

Hvor ligger datacentrene fysisk, hvor befinder virksomhedens nøgledata sig, ligger de i et datacenter i Singapore, Hviderusland, USA eller et helt tredje sted, det må være vigtigt at vide hvor virksomhedens data og fortrolige data er placeret, hvordan er datasikkerheden i disse centre.

Hvis man ønsker at skifte Cloud leverandør, hvordan udveksles data? Er virksomheden samarbejdsvillig? Der er typisk ingen problemer når der skal indgås aftaler, men er den samme entusiasme tilstede, hvis en større virksomhed ønsker at flytte sine date til et andet sted?

Cloud computing priser.

Prisen på cloud computing kan i starten være billig pr. arbejdsplads, introduktionstilbud og lign. men når hverdagen begynder og der ses på budgetter i cloud virksomheden, kan priserne sættes op uden at skele til ret meget andet end konkurrencesituationen og sit eget budget.

Når alle data er flyttet, så skal der meget til for at gå tilbage til den tidligere løsning, desuagtet priser stiger jævnt i det nye cloud miljø.

Hvad sker der hvis Cloud virksomheden går fallit eller lukker? Hvordan er mine data beskyttet? kan de hentes og hvordan, hvis jeg ikke fysisk har en sikkerhedskopi i virksomheden? den softwarelicens jeg brugte, det var kun en bruger licens, hvilket betyder det software virksomhedens applikationer tilhører ( ejerskab til kildekode etc. ) tilhører et konkursbo, hvor servere eksempelvis er blevet slukket. Hvordan er der taget højde for dette i de kontraktmæssige forhold der er indgået ved udflytning til skyen.

Svaret fra mange vil være, de går ikke konkurs, men alle virksomheder store som små lukker desværre indimellem.

Vi har selv for nogle år siden oplevet et webhotel, hvor en kunde havde placeret deres websites, pludselig en dag fungerede hjemmesiden ikke mere, de ringede til supporten, telefon og mail blev ikke besvaret, da vi efterfølgende fik kontakt til det datacenter hvor serverne lå, bekræftede de, at serverne var blevet afhentet i forbindelse med konkurs af det pågældende firma, vi havde heldigvis sikkerhedskopier liggende og kunne hurtigt flytte det til en anden udbyder, men hvis der skulle have været ventet på skifteret og advokatgennemgang, havde det haft lange udsigter.

Lignende problemer kan også opstå ved udflytning til Skyen ”Cloud computing”, for hvem ejer licenserne til tekstbehandling, regneark og andre former for specieludviklet software, hvis virksomheden der står bag lukker ned?

Tilmelding nyheder