Menu Luk

Flytning af et website og 301 redirect

Når der skal flyttes et helt website eller man har taget beslutningen om, at det gamle website skal skiftes ud med en nyere model og helt nyt design.

Hvad sker der typisk når beslutningen er taget i virksomheden?

Den webansvarlige eller de personer der dagligt arbejder med websitet tager kontakt til et webfirma der giver tilbud på opgaven, spørges der ind til om websitet er søgemaskinevenligt, og om websitet umiddelbart bare kan sættes op til erstatning af det eksisterende website, er svaret bekræftende i de fleste tilfælde.

Det er vores erfaring, at de fleste webfirmaer bekræfter, at de både har fuldstændigt styr på SEO delen, og også har styr på hvornår sitet sættes i luften, uanset om de aner noget som helst om dette i praksis, det koster virksomhederne mange tabte kunder fra søgemaskinerne og derved tab af ordrer, som et resultat af den ualmindelige dårlige planlægning.

Der sker tit det, de fremstiller et nyt site på et CMS system de kender i forvejen, dette system ligger for det meste på en anden webserver end det gamle website, hvilket betyder der ikke skeles så meget til hvordan struktur og filnavne er på det gamle website.

Når websitet så er 60 – 70 % færdigt, tit med mange fejl, og ikke fuldstændigt gennemtestet, skal det i luften for enhver pris. Webfirmaet som har versionen klar opsætter DNS ( Navne serveren ) så den peger hen på den nye server, hvor den nye fine side ligger.

Hvad sker der så i praksis?

Virksomhedens tidligere placeringer der er fuld indekseret på søgemaskinerne begynder nu at forsvinde fra SERPS ( søgemaskinernes resultatsider )- mange websider har mange potentielle kunder / brugere som har bookmarket de enkelte websider som de har fundet yderst interessante, således de hurtigt kan se de emner virksomheden har, og de ønsker at gøre brug af på et senere tidspunkt.

Når websitet er flyttet fra gammel adresse eller fra gammel websiteopbygning til ny, opstår der det at siderne typisk ikke hedder det samme længere, og hele strukturen er opdelt anderledes, hvilket resulterer i af der vises en såkaldt 404 ( fejlside / siden kan ikke findes) til brugerne når de trykker på et link enten i søgemaskinerne eller på et bookmark. Søgemaskinerne kan heller ikke følge tidligere links og får samme nedslående resultat, at siden ikke kan findes, hvilket betyder at de placeringer på søgemaskinerne som den side var placeret forsvinder forholdsvis kort tid efter.

Som gammel pilot kan jeg give disse råd som er mere eller mindre identiske med planlægningsopgaver af større webarbejder.

F.eks. når der skal foretages en flyvning imellem to lufthavne foretages der en række af procedurer før flyet løftes i luften fra startbanen, der har foregået mange ting i cockpittet inden flyet er taxiet ud til startbanen, briefing indhentning af oplysninger om strækningsvejr, taf, metar, vægt og balanceberegninger, udregning af brændstofmængde flyet kan medtage, og beregninger af flyvning til alternativ lufthavn, hvis vejrforhold etc. er for dårlige samt reservebeholdning til holding i forbindelse med anflyvning til alternativ lufthavn samt gennemgang af checkliste før hver start. Disse rutiner er fastsatte retningslinjer hver gang der skal foretages flyvninger for at undgå fejl som kan have uhensigtsmæssige konsekvenser.

Samme omhu bør være tilstede når man skal foretage større indgreb på sit website.

Når et website skal flyttes, skal planlægningen tilrettelægges inden sitet flyttes til ny struktur eller på ny webserver.

Der skal være en 301 strategi som sikrer, at de gamle velindekserede sider der allerede er på søgemaskinerne får opsat 301 kodning ( permanent flytning ) fra gammel webadresse til ny adresse f.eks. www.mitdomain.dk/min-gamleside.php til min www.mitdomain.dk/min-nyeside.aspx

Her fortæller vi søgemaskinerne, at den gamle side ikke findes mere og viderestiller til den nye side, herved følger søgemaskinernes webcrawlere de gamle link og kommer igennem de nye som derved bliver indekseret. De brugere der har bookmarket gamle sider viderestilles ligeledes til de nye sider på det nye, eller ændrede websted. Dette bør være elementer der indgår i enhver strategisk søgemaskineoptimering af et website.

Når disse processer er sat i drift, bør man arbejde på at få ændret de link der allerede linker til de gamle sider, det kan være en større proces, hvis der skal skrives rundt til mange websites ejere som linker ind til ens website på nogle af de urlér, der nu ser anderledes ud, men det er den eneste vej frem.

Ligeledes bør al SEO der er udført på sitet gennemtestes, så det ikke kun er en 40 -50% løsning der slippes løs.

Så de bedste råd er skynd dig langsomt når der skal sættes et nyt website op. Kontrol, test, tjek og fejlretning indtil sites struktur fungerer, ellers giver det problemer og skaber unødig placeringstab på søgemaskinerne.

Vi oplever dette scenario gang på gang og desværre går det ikke altid godt for kunderne, hvilket skyldes kunden tit ikke har meddelt de lige smider et nyt site op, og når vi så efterfølgende kontrollerer sitet på de terminer der er aftalt for SEO delen, og meddeler dem, det er vist et nyt website som er sat op siden sidste gennemgang, og om de ikke kan mærke trafikken fra søgemaskinerne er faldet drastisk, er svaret typisk, at de har bemærket dette, men ikke lige tænkt på det, men nu skal det løses omgående og næsten for enhver pris.

Husk at alle problemerne er selvforskyldte, da de selv der har skabt alle de problemer de sidder med.

Man bør altid søge ekstern rådgivning, hvis man er i tvivl inden problemerne opstår.

Læs mere om flytning af websites og nyt website og strategier med 301 redirect kodning af gamle sider.

Posted in SEO

2 Comments

  1. Jesper

    Flytning af website

    God pointe vi sidder i øjeblikket med disse problemer har fået ny hjemmeside fra et nyt firma som tilbød system til en billig pris. alle vores sider får siden kan ikke findes når vi trykker på link på google hvad kan vi gøre eller er det for sent og ryger vi ud af google.

  2. admin

    Hej Jesper

    For at kunne hjælpe dig skal vi bruge nogle flere informationer om dit website.

    Det er muligt at kunne redde stumperne, dette er dog lidt afhængigt hvor længe den nye løsning har været i luften.

    Du kan i første omgang spørge det webfirma som har programmeret dit nye website, om de har styr på hvordan de udfører 301 kodninger, således de gamle urlér rammer de nye og tilsvarende urlér på dit nye website. Men du skal kræve et svar på om de kan løse opgaven i dag og ikke når de får tid.
    Her er der tale om en brandslukningsopgave om at få sitet rettet hurtigt igen.
    En løsning med bare at udføre en 404 fejlside som mange vil anvende i nødstilfælde og sende de indekserede urlér fra søgemaskinerne til forsiden er absolut ikke optimal, så spørg ind til hvordan de vil løse problemet for dig.

    Men vores erfaring siger tit, at der er mange rigtigt gode webudviklingsfirmaer der kan udføre suverænt webdesign, men de mangler kendskab til hvorledes SEO og 301 kodninger indgår i et nyt webdesign og her taber kunderne og i dette tilfælde dig potentielle kunder / brugere fra søgemaskinerne.

    Du er velkommen til at kontakte os enten telefonisk eller på e-mail så du hurtigt kan findes igen på det sideindhold der allerede ligger på søgemaskinerne og få spiderne guidet den rette vej til det nye website.

Der er lukket for kommentarer.