Debian styresystemet

Debian en Linux distribution

En perle indenfor Linux, her er der tale om et system der grundlæggende er bygget på en ikke kommerciel platform, udviklet af frivillige og super dygtige udviklere, der igennem et netværk og hårdt arbejde har skabt denne Linux distribution, til glæde for rigtigt mange brugere rundt om i Verden.
Der arbejder over 1.000 frivillige mennesker på dette projekt, hvilket må karakteriseres som virkeligt godt, at så mange frivillige er interesserede i at være med til at udvikle og forbedre et styresystem konstant.
Debians måde at håndtere pakker på er unik, her er der tale om et system som anvender apt, der ved hjælp af kommandoen apt-get efterfulgt af det man ønsker installeret, selv kan finde de pakker systemet skal bruge, for at kunne køre med denne funktionalitet.
Det giver brugerne nem adgang til at arbejde med servere og installere programmer, som nødvendigvis ikke behøver at ligge på den lokale maskine eller på en cd-rom for at fungere, nej Debian finder pakkerne over nettet fra de filspejle der er opsat i konfigurationen, og her kan der vælges imellem flere tusinde pakker og programmer der hurtigt og nemt kan installeres på maskinen.
Gamle pakker kan ligeså nemt afinstalleres med apt-get kommandoen, hvis man ikke ønsker programmet eller funktionen mere i systemet.

Den gennemtestede version hedder altid stable, og her kan man ikke forvente det allersidste nye er med, men der findes så en udgave der hedder unstable som er ”ustabil” her udvikles der indtil de nye funktioner rykker op i en ny stable version. Og endelig er der versionen testing som er forløberen for den næste version af systemet.

Mange andre Linux distributioner bygger på Debians pakkesystem f.eks.

Knoppix
Kubuntu (Ubuntu med KDE)
Libranet
LinEx
Linspire 
Morphix
Progeny
Sidux
Skolelinux
Stormix
Ubuntu
Xandros
Xubuntu (Ubuntu med Xfce)

Debian navnet stammer fra grundlæggeren Ian Murdock og han kone Debra.

Den seneste udgave af stable versionen kaldes for version 5.0 Lenny.

Det er nemt at få fat i en version som nemt kan downloades over nettet og derefter brændes som en isofil på en cd-rom – herfra kan installeres grundsystemet, og når den opretter netværk henter systemet selv de pakker der ønskes i forbindelse med selve installationen.

Der findes en del andre Linux systemer der også er rigtigt gode, men man vil nok finde en favorit selv når man prøver de forskellige systemer, og så er det et spørgsmål om mavefornemmelse, hvilket system man så foretrækker til brug på sine systemer.

Læs mere om Debian og hent en version her Debian

Tilmelding nyheder